De Bijenstichting uit Vorden

 

De Bijenstichting bestaat sinds 2009. Zij zetten zich in voor het behoud van bijen, die bedreigd worden door diverse factoren. Om deze missie te bereiken, richten zij op het beïnvloeden van overheidsbeleid en het gedrag van Nederlanders. Zowel op landelijk als lokaal niveau. Om dit te bewerkstelligen hebben ze verschillende doelen opgesteld, zoals: 

 

  • het invoeren van een verbod op bepaalde bestrijdingsmiddelen;
  • wettelijke bescherming van wilde bijen;
  • het stimuleren van de verspreiding van voedselplanten;
  • verbetering van nestelmogelijkheden

Je staat er wellicht niet bij stil maar ruim 75% van het groente en fruit dat in de supermarkt ligt, hebben wij te danken aan de bijen. Bijen zorgen ervoor dat stuifmeel uit de ene bloem overgebracht wordt naar een andere bloem. De honingbij is het allerbelangrijkst. Honingbijen bestuiven namelijk niet alleen heel veel gewassen waarvan wij de vruchten eten (appels, peren, kersen, pruimen, bramen, noem maar op), ze maken ook heerlijke, gezonde, voedzame honing. De bijen echte superbestuivers. Wij kunnen niet zonder de honingbijen, want dan zouden veel planten veel minder vruchten geven. 

Een heel grote groep planten en bloemen hebben een bijzondere magische samenwerking met allerlei soorten insecten ontwikkeld om zich te laten bestuiven. En soms gebeurt dat zelfs door vogels!

De Bijenstichting ondersteunt initiatieven van burgers en organisaties die dezelfde doelen nastreven. De Bijenstichtring onderscheidt zich van de imkerverenigingen door niet de belangen van de bijenteelt (honingproductie) te behartigen, maar die van de (wilde) bij zelf. Wordt donateur en help de bijen!